torsdag 7 maj 2009

Skolan - kommunal eller statlig?

svd.se skriver de idag "Kommunerna ska ha ansvar för skolan, men de ska inte behöva ta det. Det är den märkliga kontentan av Socialdemokraternas och Miljöpartiets kritik mot Jan Björklund med anledning av besparingarna i skolan"

Var i måndags på föreläsning av skolforskare Lennart Grosin - vad utmärker effektiva skolor? Ja, den handlade inte huruvida den var statlig eller inte, den visar att det finns skillnader mellan skolor avseende elevers prestationer, sociala anpassning, självkänsla och attityder som inte kan förklaras av deras sociala bakgrund, tidigare kunskaper eller skickligheten hos deras lärare. Han menar att en effektiv skola präglas av starkt pedagogiskt ledarskap där rektorn är tydlig och demokratisk. Kunskapsmålen ska vara i centrum och utvärdering en självklarhet.

Vi i Sverige befinner oss i jämförelse med övriga västvärlden i en vit fläck. Vi ligger efter. Vi bryter mot lagen. Skollagen säger att alla barn har rätt till kunskap. Ändå går 3 av 10 ut ur skolan med knappa kunskaper som inte räcker till för sin framtid. Johan Ståhl von Holstein skrev en gång en krönika och jämförde elever med bilar. Inledningsvis tyckte jag det var märkligt men konklusionen var att vad händer om ex Saab eller Volvo skulle släppa iväg var tredje bil från fabriken som inte fungerade ordentligt? Det utsätts våra barn för. Det tycker jag är fel.

I Sverige drivs en skolpolitik som motsäger forskningen. Den exkluderar elever, deras rätt till kunskap. Det finns dock 3 kommuner i hela Sverige som har anammat forskningen. Där man arbetar aktivt med att ha tydliga mål, höga förväntningar, goda ledare och tidiga kunskapskontroller. Om vi inte mäter barnens kunskap, hur vet vi då att de har fått den? Hur vet vi då att vår verksamhet är bra? Min hemkommun, Haninge, är en av de tre kommunerna. I Haninge har vi infört tidiga kunskapskontroller i flera olika ämnen. I en skola i miljonprogramsområdet Brandbergen förbättrades resultaten för tredjeklassarna från 29 procent godkända till 95,8 procents måluppfyllelse. På ett år!

Heja Haninge! Läs mer om Haninges skolpolitik - kunskap till 100% här.

Inga kommentarer: