fredag 29 maj 2009

Pressmeddelande! Haninge klättrar!

Haninge klättrar sex placeringar i Ung Företagsamhets ranking över kommunerna i Stockholms län. Av 23 jämförda kommuner hamnar Haninge på plats 10.

- Sex platser upp på rankingen är ett stort kliv. Att antalet elever som driver egna företag ökar visar att vi menar allvar med målsättningen att främja entreprenörskap i Haninge. säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Alexandra Anstrell (M).

- Samarbetet med UF höjer utbildningen vid våra gymnasieskolor. Entreprenörskap är viktigt och bör också integreras mer i alla gymnasieprogram - det är en lära för livet! Nästa år ska vi vara ännu högre upp på listan, säger Alexandra Anstrell (M).

Fakta:
Ung Företagsamhet är en ideell organisation som erbjuder ett utbildningskoncept för gymnasieskolan där ungdomarna får utveckla sin kreativitet och entreprenörsanda genom att driva ett eget företag under ett år.

För mer information:
Alexandra Anstrell, 0739-41 30 53

Jaktfrågor hör inte hemma på EU-nivå.

Överallt kan vi nu läsa om EU valet - fantastiskt att det nu är så uppmärksammat! Även i Svenskt Jakt skriver man om olika frågor och hur man ställer sig till dem. Ja, Svenskt Jakt kommer i posten då min make jagar. Själv är jag ju uppvuxen med både jakten och tidningen. Det är en magisk vecka i September då första älgjakten börjar.

EU ska vara tillräckligt stort för att bättre än i dag kunna hantera de utmaningar som medlemsstaterna inte kan lösa på egen hand. Samtidigt ska unionen vara tillräckligt liten för att inte styra över sådant som medlemsstaterna kan bestämma bättre över själva. Jakt är en fråga som inte bör detaljstyras på EU-nivå.

Moderaterna vill ändra de regelverk som idag styr jakten i EU. Dels eftersom frågan enligt vår mening inte hör hemma på EU-nivå men också för att regelverken antogs då EU fortfarande hade relativt få medlemsländer. Reglerna är därför dåligt anpassade till våra förhållanden och skulle med stor sannolikhet se väldigt annorlunda ut om alla medlemsländer hade haft möjligheten att påverka utformningen av dem.

För ett litet land som Sverige är Europasamarbetet ett medel för att påverka även utanför våra nationsgränser. Men vårt inflytande är inget som kommer med automatik. Det är beroende av att vi har företrädare med en klar vision, som kan tala för Sverige och få med sig andra på vår linje.

Moderaterna är bäst på att ge Sverige inflytande i EU. Europavalet är viktigt och din röst spelar roll. Rösta smart - rösta moderat!

måndag 11 maj 2009

Undrar om de serverar sprängd anka?

På Mix Megapol i morse ställde man ett antal filosofiska frågor bland annat varför heter det sjukhus? Det borde heta friskhus, för man går ju dit för att bli frisk...

svd. se kan man i dag läsa om den nyupphandlade sjukhusmaten. Maten rapporteras inte bara vara oätlig utan den dessutom exploderar i vissa fall. Undrar om de serverar sprängd anka?

I en upphandling finns vissa kvalitets krav, om dessa inte följs måste åtgärder vidtas. Mamma ligger på KS i Solna just nu så jag hoppas att åtgärder vidtas omgående, men just hon klarar sig i alla fall eftersom hon fick med sig egen müsli, mullemackor och fikabröd :)

Basta till matfusket på Nacka Rotaryklubb


Har precis varit på lunch och föredrag på Nacka Rotaryklubb där jag är medlem. Ett fantastiskt bra föredrag av Anna Maria Corazza Bildt. Tack för det! Anna Maria talade om EU valet och vikten av att gå och rösta, att EU är en gemenskap som leder till fantastskt samarbete samt så talade hon om Basta till matfusket.

Matkontrollen är en viktig fråga i EU. Ett exempel som Anna Maria nämnde, en produkt som har stämpeln "Made in land Y" så kan ingrediens ett komma från ett land och ingrediens två komma från ett tredje land osv men ändå har beteckning Made in land Y fast det kanske bara är förpackat där.

Glöm nu inte att gå och rösta 7 juni - gör din röst hörd!

lördag 9 maj 2009

Man eller kvinna?

Skrattade nästan ihjäl mig då jag läste Anna Larssons krönika i Svenskan i går.
För visst är det så att "styrka, målmedvetenhet, risktagande och initiativrikedom är mänskliga egenskaper. Precis som omtanke, eftertanke, empati och lyhördhet. "

Anna Larsson fortsätter
"Vi kan fly ansvaret och gömma oss bakom förlegade könsroller. Eller vi kan omfamna vår fulla potentiella och tillsammans bygga något bättre."
Sedan avslutar hon med
"Man föds inte till kvinna eller man, man blir det."

I går var jag på Programråd Bygg på gymnasieskolan Fredrik i Haninge- en fantastisk skola! Sist jag var där talade man om problem att rekrytera kvinnor till skolan och till branschen. Då fördes en debatt om fördommar etc men framförallt om toaletter och omklädningsrum. Att det inte fanns separata för varje kön. I går var flera representanter inbjudna för att diskutera detta lite djupare. Det var skönt att på detta möte få mina teorier bekräftade av tre tjejer från byggbranschen. Det spelar ingen roll - man byter om med gänget. Inga konstigheter. Som vilken arbetsplats som helst.

Då är det marknadsföring som gäller.

torsdag 7 maj 2009

Skolan - kommunal eller statlig?

svd.se skriver de idag "Kommunerna ska ha ansvar för skolan, men de ska inte behöva ta det. Det är den märkliga kontentan av Socialdemokraternas och Miljöpartiets kritik mot Jan Björklund med anledning av besparingarna i skolan"

Var i måndags på föreläsning av skolforskare Lennart Grosin - vad utmärker effektiva skolor? Ja, den handlade inte huruvida den var statlig eller inte, den visar att det finns skillnader mellan skolor avseende elevers prestationer, sociala anpassning, självkänsla och attityder som inte kan förklaras av deras sociala bakgrund, tidigare kunskaper eller skickligheten hos deras lärare. Han menar att en effektiv skola präglas av starkt pedagogiskt ledarskap där rektorn är tydlig och demokratisk. Kunskapsmålen ska vara i centrum och utvärdering en självklarhet.

Vi i Sverige befinner oss i jämförelse med övriga västvärlden i en vit fläck. Vi ligger efter. Vi bryter mot lagen. Skollagen säger att alla barn har rätt till kunskap. Ändå går 3 av 10 ut ur skolan med knappa kunskaper som inte räcker till för sin framtid. Johan Ståhl von Holstein skrev en gång en krönika och jämförde elever med bilar. Inledningsvis tyckte jag det var märkligt men konklusionen var att vad händer om ex Saab eller Volvo skulle släppa iväg var tredje bil från fabriken som inte fungerade ordentligt? Det utsätts våra barn för. Det tycker jag är fel.

I Sverige drivs en skolpolitik som motsäger forskningen. Den exkluderar elever, deras rätt till kunskap. Det finns dock 3 kommuner i hela Sverige som har anammat forskningen. Där man arbetar aktivt med att ha tydliga mål, höga förväntningar, goda ledare och tidiga kunskapskontroller. Om vi inte mäter barnens kunskap, hur vet vi då att de har fått den? Hur vet vi då att vår verksamhet är bra? Min hemkommun, Haninge, är en av de tre kommunerna. I Haninge har vi infört tidiga kunskapskontroller i flera olika ämnen. I en skola i miljonprogramsområdet Brandbergen förbättrades resultaten för tredjeklassarna från 29 procent godkända till 95,8 procents måluppfyllelse. På ett år!

Heja Haninge! Läs mer om Haninges skolpolitik - kunskap till 100% här.

Hektiskt värre...

Solen lyser och det blommar och sprakar i min lilla trädgård. Mysigt! Skönt att det händer så jag inte blir allt för stressad. Min mamma har genomgått en större operation denna vecka vilket gjort att jag varit på KS varje dag. Samma vecka ska 2 tal till retorik klassen i helgen vara klara, en inlämningsuppgift i FEK vara klar och jag borde ha påbörjat en uppgift i NEK och en annan i FEK... Samtidigt som arbetet i Haninge kommun och Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ska göras med allt som hör till och gärna lite till - för det är ju så intressant! Och snart är det EU val med koordination och material mm som ska fixas. Ja, det låter ju helt crazy... men det går så länge det är roligt! Och wow vad jag har kul! Jag lär mig något varje dag och det händer nåt varje dag, det är fantastiskt! Och i kväll har vi faktiskt inget alls inbokat, varken jag eller maken. Kanske en joggingtur i kväll? Eller bara mysa? Vi får se!

Alexandra

lördag 2 maj 2009

Vad kostar det då? Och vart kommer pengarna från?

Mona Sahlin står och lovar i sitt 1:a maj tal att a kassan och sjukförsäkringen ska "repareras" - så det inte lönar sig att arbeta längre - och hur ska det finansieras? Ska de då höja skatten för de som arbetar?

Färdriktningen för S ska vara jobben - förstår inte riktigt....