måndag 13 september 2010

Utan hästen stannar Sverige


Hästnäringen är viktig för företagandet, som ungdoms- och handikappidrott och för landsbygdens utveckling. Haninge är en av Sveriges hästtätaste kommuner och hästen är en viktig fråga. Denna fråga är otroligt viktig inom Moderaterna och det har till och med tagits fram en moderat hästturné. Hästturnén lägger fokus på att bidra till att hästnäringen utvecklas ytterligare till en grön hållbar framtidsbransch och på den möjlighet ridning medför för personer med funktionshinder och ridskolornas viktiga roll som dagens fritidsgårdar.

Vi moderater vill:
Uppmärksamma hästsektorns många positiva effekter som till exempel arbetstillfällen, turism och fritids- sysselsättning för barn och ungdomar.
- Att Sverige ska vara en stark röst för ett bättre djurskydd i hela EU.
- Fortsätta satsningen på Idrottslyftet som stärker rörelse, hälsa och friskvård och som kommer hästsporten till del.
- Värna ridningens viktiga roll som Sveriges största handikappidrott.
- Verka för en jämställd tilldelning av resurser till både flickors och pojkars idrottsverksamhet, såväl nationellt som lokalt.
- Att värdegrunder fortsätter att utvecklas för tävling med häst.
- Arbeta för att hästsektorn ska vara en naturlig del av att utveckla landsbygden och bidra till att nå EU:s miljömål.
- Stödja fortsatt forskning för bättre djurvård och djurhälsa.
- Stärka arbetet med regelförenklingar och förbättrade villkor för Sveriges entreprenörer, däribland inom hästnäringen.

2 kommentarer:

Raymond Svensson sa...

Alexandra, du har helt rätt. Hästnäringen har många bottnar och därmed stora värden. Haninge kommun kan och måste göra insatser för hästnäringen. Centerpartiet har också häst- och ridsportfrågorna i det lokala valprogrammet. Kan inte minnas att (M) i Haninge lyft fram dessa frågor i det lokala programmet. Välkommen in i gänget!

Raymond Svensson sa...

Visst är ridsport- och hästnäringen betydelsefull. Men inte tillräckligt uppmärksammad, tyvärr. Det kan vi bidra till att rätta till. Centerpartiet är också, vad jag kan minnas, det enda lokala parti som lyfter de frågorna i sitt lokala valmanifest (http://haninge.centerpartiet.net/valplattform-2010/)

Med minst fyra år till med nuvarande koaltionsledning i spetsen för Haninges utveckling så tror jag att vid nästa val år 2014, har hästnäringen blivit mer synliggjord och fått berättigad uppskattning också av oss lokalpolitiker. Det är ett av mina personliga vallöften i årets val.