söndag 26 maj 2013

Bifall till min motion om att avskaffa Svenska som andraspråk

Lite pirrigt och roligt att för första gången på en förbundsstämma gå upp och plädera för egen motion. Jag tycker att vi måste ha höga förväntningar på alla elever och att elever har rätt till samma kunskapskrav. Ämnet Svenska som andraspråk bör avvecklas så att alla elever blir bedömda utifrån samma kunskapskrav. Däremot är det viktigt och självklart att undervisning i Svenska måste vara olika beroende på vart i kunskapsnivå en elev befinner sig. Oavsett vart eleven kommer ifrån.

Idag särskiljs elever och ribban läggs lägre för många inflyttade till Sverige. Jag menar att det är orättvist och att i binder ris åt deras ryggar. Det kan ju inte vara så att de som har den absolut längsta sträckan att lära sig svenska, har de lägsta förväntningarna på sig genom lägre kunskapskrav. Så får vi inte en skola i världsklass.

Motionen bifölls på den viktiga punkten att förbundsstämman står bakom att Moderaterna vill att ämnet Svenska som andraspråk avvecklas till förmån för Svenska med lika kunskapskrav för alla. Den kommer också att skickas vidare till partistämman. Roligt, inspirerande och jag hoppas verkligen att det kan ske.

Inga kommentarer: