Matveckan startade med ett mycket lyckat matseminarium på Hotell Quality Winn som handlade om matsvinn, hur kan vi bättre ta hand om våra rester. Ett duktigt intressant gäng av föredragshållare gästade Haninge denna dag. Först ut var Anna Maria Corazza Bildt (M), EU parlamentariker som talade om Basta till matsvinnet, sedan talade Fredrik Strömblad från Djupfrysningsbyrån om deras projekt Vinn utan svinn, som tredje talare hade vi Hainges duktiga koststrateg Catarina Heilborn som berättade om kostutvecklingen i de offentliga köken i Haninge de senaste åren, passet efter det talade chefredaktör för Magasin Måltid Pär Bergqvist om deras arbete med att lyfta de offentliga köken och deras kommande projekt White Guide Junior, avslutningsvis talade Peter Bodor från vårt närproducerande dryckesföretag Coca Cola om deras miljöarbete. Ni förstår att detta var spännande och oerhört lärorikt eller hur?!
Dagen fortsatte med en paneldebatt, vi korade också årets Matsvinns skola- Brandbegsskolan, bra jobbat! Under hela seminariet lagade mästerkockarna Christer och Per mat av rester som vi som avslutning provsmakade och minglade till.
Under veckan sedan kunde man proväta skolmat i fyra av våra skolor, Kolmilan på Gålö serverade Kolbullar, fredagen bjöd på Haningemästerskapen i regional mat. En mycket kunnig jury provsmakade, tittade och luktade. Efter noggran övervägning så kom de fram till en vinnare i varje kategori. I år korades ett Haningebröd, en Haningedryck och en Haningefisk. Vinnarrecepten kan du läsa här >>
Lördagen bjöds det på Bondens Marknad i Tungelsta. Vid Folk och Trädgård fanns det fullt med folk som var nyfikna och glada, det var Bondens marknad, vad roligt! Full fart i alla stånd, det fanns allt från helgrillad gris till grönsaker och ost, skinnprodukter och provsmakning av älgkorv, nygrillade hamburgare och Runstensbröd. Helt underbart! Haninges Matvecka 2012 avslutades på topp!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar